om Sporet i Spejlet

Dette projekt er blevet til i år 2000 ved et samarbejde mellem lys-kunstneren Flemming Brantbjerg og ingeniørerne Esben Hansen og Christen Monberg, efter ide og oplæg af Flemming Brantbjerg. Det præsenteres som led i Stedet3.

Udgangspunktet er at internettet viser os en hel masse billeder, teknisk indeholdt i billedfiler som, foruden den faktuelle tekst, er det der giver world wide web dets visuelle liv. Når man som internet-surfer krydser rundt i cyberspace, trækker man så at sige et spor af billeder efter sig, som dette program kan afbilde i et 2½-dimensionalt rum.

Programmets brugerflade er ligetil. Det er den bagvedliggende mekanik derimod ikke. Det første der sker når brugeren kommanderer 'Mal', er at de angivne web-adresser bliver aflæst. Adresserne fører hen til nogle tekst-dokumenter, i såkaldt HTML form, på forskellige servere rundt i verden. Disse filer indeholder ikke direkte nogen billeder, men derrimod referencer til nye filer, der indeholder billeder. Programmet scanner nu HTML filerne igennem for at finde referencerne til alle billeder.

Dernæst hentes selve billederne. Der kan være ret mange, tit 10-20 pr. webside. Nogle af billederne er reklamebannere; de sorteres straks fra. Resten analyseres derefter for farvemætning, kontrast, gennemsnitsfarve, spredning, formfaktor (bredde:højde), størrelse og transparens. Ud fra disse parametre bestemmes om billederne skal skaleres, og hvordan de skal 'males' ind i det færdige billede. Desuden bliver tidspunktet på dagen brugt til at bestemme det færdige billedes farvestik.

Det sidste der ske er at det færdige billede bliver overført til en server, hvor det nu er tilgængeligt for alle. Det vil sige, at du kan se alle de billeder som alle tidligere brugere af siden har lavet.

Programmet er skrevet i Java v.1.1, ved hjælp af Borland Jbuilder3.

I løbet af det næste år vil vi udvikle mere avancerede versioner af programmet. Ud fra en analyse af de billeder som ender på serveren vil parametrene blive finjusteret, og der bliver løbende udtænkt nye algoritmer. Det er også tanken, at det skal være muligt for brugerne at indtaste deres navn som bliver gemt sammen med billedet på serveren, så der kan laves en konkurrence om årets flotteste Sporet i Spejlet - billede.

God fornøjelse.

tilbage