Tilknytning og arousalregulering

i traumeheling

Hvordan regulerer og integrerer vi høje arousaltilstande, som er blevet udløst i traumesituationer? Hvad støtter os i at mestre denne udfordring?
Tilstandene kan inkludere frygt, panik, raseri, smerte, beskyttelse, kollaps/føle sig fortabt o.a. Udfordringen berører både den, der søger og den, der giver hjælp.

Regulering af høje arousaltilstande fører optimalt til at vi kan lande i personligheden, hvor vi kan bearbejde følelsesmæssigt og reorientere os i virkeligheden.
Når arousal ikke reguleres bliver tilstandene typisk dissocieret væk fra bevidstheden – og emotionel bearbejdning og reorientering sker ikke – eller sker kun delvist.
Hvordan kan vi støtte disse processer i at få et naturligt forløb  - for både hjælpesøger og hjælpegiver? Hvordan kan vi nærme os de ikke-integrerede tilstande på en måde, hvor vi ikke bare overvældes af dem igen?

Tilknytning og arousal-og emotionsregulering er tæt forbundet. Oplevelsen af at vores arousal og emotioner kan reguleres sammen med et andet menneske er afgørende for udviklingen af tilknytning. (Leslie Greenberg).
Dette betyder, at vores tilknytningsmønstre påvirker arbejdet med traumeheling.
At arbejde med traumemønstre inkluderer at arbejde med at udvide enven til gensidig arousal- og emotionsregulering og derigennem opnå tryg tilknytning.

Dette kursus præsenterer psykomotorisk færdighedstræning som en vej til at arbejde med tilknytning og regulering af arousaltilstande og emotioner.
Færdighedstræningen fokuserer på:
Kropslig, gensidig regulering af hyperarousal (frygt, raseri, beskyttelse oa)

Kropslig, gensidig regulering af hyporarousal (kollaps/føle sig fortabt, smerte oa)

Etablere kontakt til grundemotioner – og adskille dem fra tankefølelser

Udvikle evnen til at være i resonans både som hjælpesøgere og hjælpegivere

Nærvær her og nu – med adgang til det observerende selv

Individuel dosering

Jaak Panksepps begreb ”Basale emotionelle systemer” vil indgå i kurset som en teoretisk reference – sammen med en differentiering mellem 3 niveauer af følelser: Overlevelsesinstinkter, grundemotioner – og tankefølelser. (En revideret version af en model udviklet i Bodynamic systemet). Begge disse modeller støtter udviklingen af et begrebsmæssigt kort over forskellige arousaltilstande og emotioner, som vi møder i arbejde med traumemønstre.

Kurset er oplevelsesorienteret og relaterer til teori.

Deltagerantal: max. 20
Datoer: ikke datosat
Tid: kl 9 - 17 alle dage
Sted: Oasen, Dronning Olgas Vej 43, København.
Kursusnummer: 2751
Pris: kr ved og betaling før . kr ved senere betaling.
Kursusleder: Merete Holm Brantbjerg

Tilmeldingsblanket kan hentes her eller rekvireres hos Bodynamic Brantbjerg, Randersgade 46 forr, 2100 Ø
Telefon 35263104 – fax 35432703 - email: moaiku@brantbjerg.dk
Faktura udsendes, når tilmeldingsblanket er modtaget.